El Museu Salzillo de Múrcia inaugurava ahir, dia 5 de desembre a les 7 del vespre, una exposició comissariada per l'amic Àngel Peña "El belén murciano, de ayer y de siempre", que es podrà visitar fins el dia 5 de març.
Una exposició on es poden veure més d'un centenar de figures de fang realitzades per diferents tallers murcians entre el segle XIX i el segle XX, a més de documentació gràfica. A partir d'una selecció d'obres del fons "Colección Nacimiento Tradicional Peña Martín" es que pretén mostrar la trajectòria del pessebre murcià, des de les darreries del segle XIX fins a la primera meitat del segle XX.
Una de les peces més interessants de l'exposició és una dona tocant la simbomba (ximbomba a Menorca i Mallorca; etza-gor al País Basc i pandorga al País Valencià), feta l'any 1920, instrument que hauria arribat a la península ibèrica durant el segle XV. Es tracta d'un instrument molt interessant que sembla tenir el seu origen a la zona de l'actual Congo, en el continent Africà associat als rituals del solstici d'hivern. Per aquest motiu, al continent europeu se l'associa al període nadalenc.
©Colección Tradicional Peña Martín |
©Colección Tradicional Peña Martín |
©Colección Tradicional Peña Martín. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada