dilluns, 29 de novembre del 2021

Inaugurada l'exposició : Salvador Masdéu o l'enigma del fang

Divendres dia 26 de novembre de 2021, al Museu-Arxiu de Llavaneres, vàrem inaugurar la "7a Mostra de figures de pessebre. Escultures de petit format" amb  l'exposició: Salvador Masdéu o l'enigma del fang. 

Una exposició que s'ha pogut dur a terme gràcies al director del Museu-Arxiu, Lluís Albertí i en Ferran Manau, incansable col·laborador, amb el suport incondicional de l'Ajuntament de Llavaneres. Aquesta però, no s'hagués pogut tirar endavant sense la col·laboració de varies persones i de l'Associació de Pessebristes de Barcelona, que han cedit les seves peces i han confiat en nosaltres:

A l'Associació de pessebristes de Barcelona, i molt especialment a l'amic Josep Porta. A l'Enric Benavent, al Dr. Pere Catà, a l'Albert Dresaire, en Joan Llonch, a l'Hernan de Rivera, al Jordi Simó i al Dr. Joan Carulla. Però també, hi ha dos noms que hem de destacar, en Toni Pruna i en Toni Dorda. Sense el primer, no hi hauria hagut exposició. Ell és l'autor de moltes de les reproduccions dels motllos de Masdéu. El mèrit no és només fer-les, sinó haver conservat aquests motllos i haver-los-hi donat vida, amb unes mans envaïdes d'excel·lència i destresa.

En Toni Dorda, perquè ha estat el cor i el motor de l'exposició, i si llegiu la presentació del catàleg ho entendreu. La seva perseverança i el seu entusiasme són els culpables del resultat que heu pogut veure a l'exposició i els que no l'heu visitada, us animem a fer-ho. És un "sense paraules".

També tenim un agraïment, fruit de la recerca i del picar pedra durant més de tres anys, que ens ha permès localitzar a la família d'aquest gran artista. Per a nosaltres, investigadors, trobar descendents vius de Salvador Masdeú ha estat sense cap mena de dubte, la cirereta del pastís. I des d'aquestes línies, els reiterem el que ja els hem dit dotzenes de vegades durant les nostres trobades: gràcies. Els volem agrair la seva disponibilitat, l'entusiasme i la col·laboració en tot el que ha calgut. I així ho continuarem fent  per al 2024, el centenari de la mort de Salvador Masdéu Freixenet.

També volem deixar constància que en aquest projecte hauríem pogut ser més, nosaltres hem estès la mà.

Tots aquests agraïments i tot aquest sucre reafirma el que varem explicar en la inauguració: que és un treball d’equip i de molt de temps de recerca, preparació, muntatge, difusió, etc... On hi ha hagut moments de tota mena: d'intensitat, de desesperació, exasperació, de nervis, d'alegries, de més desesperació, de molts més nervis, però que finalment, creiem, han estat fructífers. 

Volem agrair al Museu-Arxiu l'edició del catàleg que acompanya l'exposició, amb bona part  dels resultats de la recerca i les fotografies de l'exposició.

En nom dels comissaris de l'exposició i autors del catàleg, gràcies pel vostre interès, mostres de simpatia, coratge, per ser presents.

L'exposició es podrà veure fins el 30 de gener. 

Ens agradarà poder llegir les vostres impressions al llibre de signatures que el Museu-Arxiu ha deixat a la vostra disposició, a l'entrada de l'exposició.

Horari de visites:        dimecres, dijous i divendres de 17 a 20h

                             dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 20h

                             diumenges i festius d’11 a 14h

                             Tancat 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener


Informació i visites guiades:  Jordi Montlló Bolart

                                               00 34 676259583

                                               jordimontllo@gmail.com                                                  

                                               Antoni Dorda Ventura    

                                               00 34 615342096

                                               antoni@dorda.cat 


Ens podeu seguir a les Xarxes Socials i evidentment entrant a: 

http://elpessebredelamula.blogspot.com/

https://www.elbouilamula.cat/


Us deixem amb el reportatge fotogràfic de la inauguració. 


©Fotografia: Júlia Montlló


©Fotografia: Júlia Montlló

 
©Fotografia: Júlia Montlló

                                                      ©Fotografia: Júlia Montlló

                                                    ©Fotografia: Júlia Montlló

                                                       ©Fotografia: Júlia Montlló

                                                     ©Fotografia: Júlia Montlló

                                                     ©Fotografia: Isabel Rodríguez


                                                 ©Fotografia: Isabel Rodríguez




                                                    ©Fotografia: Laura Bosch

                                                   ©Fotografia: Joan Soler

©Fotografia: Júlia Montlló

©Fotografia: Joan Soler

©Fotografia: Júlia Montlló

                                                   ©Fotografia: Isabel Rodríguez

                                                     ©Fotografia: Isabel Rodríguez


©Fotografia: Júlia Montlló

                                                  ©Fotografia: Júlia Montlló


©Fotografia: Júlia Montlló 

                                                          ©Fotografia: Júlia Montlló

                                                             ©Fotografia: Júlia Montlló

                                                           ©Fotografia: Júlia Montlló

                                                             ©Fotografia: Júlia Montlló

                                                             ©Fotografia: Júlia Montlló

                                                             ©Fotografia: Joan Soler

                                                        ©Fotografia: Júlia Montlló

                                                           ©Fotografia: Júlia Montlló

                                                            ©Fotografia: Júlia Montlló

 ©Fotografia: Júlia Montlló

 ©Fotografia: Júlia Montlló

 ©Fotografia: Júlia Montlló

 ©Fotografia: Júlia Montlló

dimarts, 23 de novembre del 2021

Exposició: Salvador Masdéu o l'enigma del fang


El dia 26 de novembre, a les 7 del vespre, el Col·lectiu de pessebrisme El Bou i la Mula i el Museu arxiu de Sant Andreu de Llavaneres exposen l’obra de Salvador Masdéu i Freixenet (Barcelona 1859 -1924), autor  de totes les figures de pessebre bones del seu temps, en paraules de Joan Amades. Tot i formar part de moltes vitrines de col·leccionistes i la influència de la seva obra en artistes coetanis i posteriors, se’n sabia ben poca cosa, i encara no totes eren correctes.

La seva extrema humilitat, que ni signava les seves peces ni deixava que escrivissin el seu nom quan li feien una entrevista al diari, va contribuir a aquest desconeixement.

Amb aquesta exposició, on es mostren  més d’un centenar de peces, fruit d’un treball de recerca de tres anys, es posa llum a la foscor que imperava sobre un dels figuraires de pessebre amb més influència durant la segona meitat del segle XIX i primera del segle XX.

Catalunya ha estat bressol d’incomptables artistes i artesans del fang. Molts dels quals, potser masses, han passat per l’adreçador de la història de forma completament anònima. Salvador Masdéu podria haver estat un d’aquests casos, un dels més sagnants, donada la seva qualitat artística, la influència i reconeixement que va tenir en el seu moment i l’abast de la seva obra, que li va sobreviure.

La seva és una obra plena de força, de caràcter i de dinamisme. Darrera de cada peça hi ha el treball acurat i meticulós d’un artista complet, d’un pessebrista amb ànima d’escultor i d’un escultor amb vocació de pessebrista. Potser oblidat després de la seva mort, amb una obra sense continuïtat aparent, si més no reconeguda.

Cal, doncs, fer justícia i treure a la llum l’esplendor de l’artista complet, honorar-lo i posar nom i cognom a moltes de les nostres figures. Aquest és l’únic camí per assolir l’objectiu que tant les poques col·leccions públiques, com les privades, deixin de ser un cúmul de figures anònimes de terracota i passin a constituir una part important i ben documentada del patrimoni cultural català.

L’exposició “Salvador Masdéu o l'enigma del fang” s’ha cuit a foc lent, molt lent i és fruit d’una recerca realitzada per Antoni Dorda, Jordi Montlló i Laura Bosch, autors del catàleg, que pretén posar en valor l’art i l’ofici de Salvador Masdéu; donar-lo a conèixer i, perquè no, retre-li un merescut homenatge de la millor manera que sabem fer els del Col·lectiu El Bou i la Mula.

La recerca ha permès posar llum a moltes ombres sobre el personatge. D’ell només es coneixia el que havien publicat Joan Amades i Josep Maria Garrut. No es coneixia ni el segon cognom i les dates de naixement o defunció ballaven segons qui escriguis el text.

Gràcies a la recerca hem arribat per línia paterna fins a principis del segle XVIII. Hem descobert quants fills van tenir en realitat en Salvador i l’Eulàlia i hem localitzat els descendents fins a quatre generacions. Parlarem del viatge a l’Argentina; de la mort de la Paulina, una de les seves filles, en un bombardeig de la Guerra Civil; de la seva obra, dels seus imitadors i els seus seguidors i de moltes altres coses que us sorprendran  i que us convidem a descobrir visitant l’exposició.

Gran part de la seva obra s’ha conservat i s’ha transmès de generació en generació gràcies als col·leccionistes. Alguns d’ells han col·laborat cedint les seves peces i els hi ho volem agrair. Gràcies a ells hem pogut ajuntar més d’un centenar de peces de Salvador Masdéu.

FITXA TÈCNICA:

Comissaris:  Jordi Montlló Bolart

                    Ferran Manau i Graupera

                    Antoni Dorda  Ventura

                    Laura Bosch Martínez


Horari de visites:        dimecres, dijous i divendres de 17 a 20h

                             dissabtes d’11 a 14 i de 17 a 20h

                             diumenges i festius d’11 a 14h

                             Tancat 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener


Informació i visites guiades:  Jordi Montlló Bolart

                                               00 34 676259583

                                               jordimontllo@gmail.com                                                  

                                               Antoni Dorda Ventura    

                                               00 34 615342096

                                               antoni@dorda.cat 

dijous, 11 de novembre del 2021

64ème Salon Internnational des Santonniers d'Arles



I ja en van 64 edicions ! Un any més, Arles (Provença), torna a convertir-se en ciutat model del pessebrisme. Del 13 de novembre de 2021 i fins el 16 de gener de 2022, podrem gaudir d'una nova exposició dedicada a Alemanya i als santoniers de la Côte d'azur. Enguany però tindrà lloc al Palais de l'Archevêché, situat a l'entrada mateix que dona accés al Cloître de Saint Trophime, on des de 1957 s'ha celebrat sense cap interrupció el Salon Internnational des Santoniers d'Arles. 

El canvi d'edifici aquest any ve justificat perquè se celebra el 40è aniversari de la inscripció d'Arles a la llista del patrimoni mundial de la UNESCO, pel seu ric patrimoni romà i romànic, que converteix la ciutat antiga en un lloc molt especial que cal un dia o altre conèixer.

Al davant del palau, només travessar la Plaça de la República, teniu l'antiga església de Santa Anna - Espace Sainte Anne - on el 13 i 14 de novembre, de 9 del matí a dos quarts de set del vespre, tindrà lloc la ja tradicional Foire aux Santons. En aquest mateix indret, i a partir del 4 de desembre fins el 23 de gener, també podreu visitar un pessebre en moviment de cent metres quadrats.

Evidentment, us recomano no marxar d'Arles sense haver visitat el Conservatoire du Salon Provençal, creat pel santonier i amic Henri Vezolles. S'hi exposen aproximadament uns 10.000 santons, totes elles, peces extraordinàries, que us porten des dels origens dels santons als nostres dies. Està ubicat al 14, rond-point des Arenes.