dimarts, 31 de desembre del 2019

Quadern de bitàcola: 29 de desembre de 2019. Visita als Amics del Pessebre del Baix Empordà a Mont-ras.


Mont-ras, al Baix Empordà, és un pou de sorpreses. Enguany, sota el leitmotiv de les dites i refranys relacionades amb el període nadalenc.

La visita, en val la pena. Fem el recorregut de la mà d’un dels seus impulsors, el president de la Federació Catalana de Pessebristes, l’Albert Català. Només entrar, a l’interior de la Sala Polivalent del poble, una exposició de pessebres de taula, dels quals, a més dels tradicionals de molsa i suro, cal destacar-ne el de les escoles, fet de pa en totes les seves variants; al costat, les muntanyes de Montserrat amb el monestir realitzat amb objectes reciclats, on no hi manca el cremallera. Un altre que us aconsello d’anar-lo a veure és el realitzat per en Ramon Serra i la Maria Gràcia Artigas, amb en Bel, en Jordi i en Martí com a col·laboradors. Sota el refrany extret de la cançó popular, “Ara ve Nadal”: “Per Nadal, matarem el gall i a la tia Pepa li’n darem un tall” . I justament, el paisatge, realitzat totalment amb escuma de poliuretà, i figures de la Pepa Pessebres, ens transporta a un món totalment naïf. Els colors, els detalls fan que en veure’l ens sentim transportats a un conte del qual no en voldríem sortir.


Pessebre realitzat pels nens de l'escola de Mont-ras, fet amb pa.
Foto: L. Bosch


Montserrat. Reciclat. Foto: L. Bosch


Per Nadal, matarem el gall i a la tia Pepa li’n darem un tall.
Pessebre de Ramon Serra i Maria Gràcia, Bel, Jordi i Martí.
Foto: L. Bosch


Per Nadal, matarem el gall i a la tia Pepa li’n darem un tall.
Pessebre de Ramon Serra i Maria Gràcia, Bel, Jordi i Martí.
Foto: L. Bosch

Després d’aquest tast, l’Albert ens ha guiat en la visita dels diorames. El que més ens ha sorprès és l’èxit de participació, sobretot perquè els pessebristes de Mont-ras ja fa temps han comprès, que perquè una tradició perduri, cal saber-la transmetre, amb paciència i il·lusió. I això és justament el que ha succeït. El seu èxit està fonamentat en la creació d’una escola de pessebrisme on els més experimentats guien i ensenyen a crear diorames com una disciplina artística. 

Si hi aneu, en trobareu de molts tipus. Des del paisatge més clàssic amb figura hebraica, als anomenats “nous llenguatges”, com és el que ha creat el propi Albert Català sota el títol “Desnonats. La Mieke observant”. Les figures són de l’Amadeu Anglada i la Montse Santander i acompanya el diorama el refrany “De fora vingueren i de casa ens tragueren”.



Albert Català i Jordi Montlló.
Foto: L. Bosch



“Desnonats. La Mieke observant”. Figures: l’Amadeu Anglada i Montse Santander. 
Acompanya el diorama el refrany “De fora vingueren i de casa ens tragueren”
Foto: L. Bosch



"Buscant Exiliats". Autor: Pau Estanyol. Escola de Pessebrisme
Refrany: "Van les lleis per on volen els reis"
Foto: L. Bosch




Un altre exemple de l'Escola de Pessebrisme de Mont-ras.
Foto: L. Bosch



En un altre àmbit hem pogut gaudir d'una col·lecció de divuit diorames oferts a 

l'Associació de la qual n'és membre, l'Àngel Romero Ullastres (Barcelona, 

1940).

Us en deixo la ressenya que han fet d'ell l'Associació:

Amb 6 anys la família es va traslladar a Palamós. És membre fundador de la desapareguda "Associació de Pessebristes de Palamós". Avui forma part de la Junta de l'Associació d'Amics del Pessebre del Baix Empordà, i en els darrers anys ha portat els Cursets de Pessebrisme infantil que s'imparteixen a Mont-ras.

El seu entusiasme pels pessebres ve de lluny. De petit, amb el seu germà Antoni, sis anys més gran, feien pessebres tant populars com diorames. Inicialment junts i més endavant cadascú pel seu compte. Treballa amb escaiola, fusta, pedra i últimament ha incorporat el porespan.

Els diorames exposats tracten temes bíblics: El Somni de Josep; Casament;Jesús amb els doctors de la Llei; El taller de Natzaret...

Ha presentat alguns treballs a concursos, essent guanyador del primer premi l'any 1958 i posteriorment en els anys 1990 a 1998, en la categoria de Diorames del concurs celebrat a Palamós. També ha participat en múltiples exposicions arreu de Catalunya. L'any 2007 va exposar la seva col·lecció a Palamós i d'ençà a diferents poblacions de la comarca: Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Begur, Castell d'Aro, Calonge, Torroella de Montgrí i fora d'ella a  Castelldefels.


Mont-ras és un dels pobles que participa en la Nit dels pessebres, amb un gran èxit d’assistència.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada