dilluns, 18 de desembre del 2023

Josep Maria Garrut i Romà, pessebrista universal i plaçanoví il·lustre



Aquest passat 13 de desembre participava, com a convidat, en la tradicional xerrada de Santa Llúcia, que se celebra anualment a la Casa dels Entremesos, a Barcelona. I ho feia al costat d'en Xavier Cordomí, president de l'Associació de Festes de la Plaça Nova - Comissió de Festes de Sant Roc i de'n Josep Porta Saburit, president de l'Associació de Pessebristes de Barcelona. 
Davant d'un públic nombrós i entregat, vàrem parlar de les diferents facetes de Josep Maria Garrut, pessebrista universal i plaçanoví il·lustre.
La meva aportació es feia des del vessant pessebrístic, en dos sentits: una primera part més analítica sobre la trajectòria i el context de l'època, i una segona, en relació a la meva experiència personal amb en Josep Maria Garrut.

Pels qui no el vau conèixer, Josep Maria Garrut, nasqué l'any 1915 a la barcelonina plaça Nova. Fou membre i cronistta de la Comissió de Festes de Sant Roc de la Plaça Nova. L'any 1952 fundà amb d'altres la Universalis Foederatio Praesepística, i fou membre de l'Associació de Pessebristes de Barcelona i un destacat col·leccionista amb prop de sis-centes figures de pessebre procedents d'arreu del món, que l'any 1984, feu donació a l'Associació de Pessebristes de Barcelona. 

Publicà Catalèg de figures de pessebre i altres elements de la Col·lecció Garrut. Donació a l'Associació de Pessebristes de Barcelona (1984); 600 anys de Plaça Nova (1955); Ramón Amadeu y la maravilla de sus belenes (1949) i Viatge entorn del meu pessebre (1957). 












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada