diumenge, 31 de desembre del 2023

El pessebrisme, un patrimoni comú amb 800 anys d'història, al Catalònia Sacra.

 

Fa tot just uns dies, Catalònia Sacra publicava un article que vaig titular "El pessebrisme, un patrimoni comú amb 800 anys d'història".
El pessebrisme, és una manifestació religiosa, artística i cultural amb una llarga tradició. La representació de la Nativitat de Jesús es remunta al segle III dC., quan les primeres comunitats cristianes eren clandestines. Art i cristianisme han anat de la mà des dels orígens. La representació plàstica del Naixement de Crist, tal i com es defineix tradicionalment un pessebre és posterior. Al seu significat ecumènic originari se n'hi ha afegit d'altres seguint els canvis socials i adaptant-se a les noves necessitats, sense perdre el ssentit de l'esperança redemptora, ni que sigui de forma subliminal.
Les múltiples manifestacions i la riquesa del llenguatge i els nous significats l'han convertit amb el que ara se'n diu patrimoni immaterial o que en el món anglosaxó es coneix com living heritage. És a dir, patrimoni viu. Però que sempre n'havíem dit cultura popular. Potser amb un to massa condescendent. Patrimoni viu m'agrada i m'agrada perquè defineix molt bé de quin tipus de patrimoni estem parlant, més enllà de la materialitat o immaterialitat del bé o manifestació. Podem dir que el pessebrisme és un living heritage? 

Amb aquesta reflexió, podeu continuar la lectura del meu article clicant en el següent enllaç: CATALÒNIA SACRA




Pessebre en defensa de la llengua catalana realitzat l'any 2021pel Museu Comunitari de Cabrils - COMCA 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada