dissabte, 18 de desembre del 2021

El meu pessebre, a la Plaça de Sant Jaume

 

Casa Turrons Vicenç. Plaça de Sant Jaume. Barcelona.
Fotografia: ©Laura Bosch


Després del NO pessebre 2020 per motius de COVID-19, aquest Nadal 2021 la Plaça de Sant Jaume presenta un versió ben diferent del que ja normalment estem acostumats. El pessebre surt més enllà de la Plaça de Sant Jaume amb una cinquantena de figures lluminoses que es poden veure a les façanes i balcons dels edificis que hi ha des de la Via Laietana fins a la Rambla. El bestiari s'ha ubicat íntegrament als encontorns de la plaça, destacant el bou lluminós penjant de la façana de l'Ajuntament de Barcelona i la mula de l'edifici de la Generalitat de Catalunya. En les balconades de les cases que tanquen aquest espai s'hi poden veure gallines, ratolins, gossos, porcs i oques. El Naixement, en canvi, està situat en un portal dels carrers de Sant Jaume I i Ferran, i així successivament amb els altres personatges que la única característica que els fa comú són la seva lluminosistat. Sembla més un bestiari que un pessebre, ocultant al màxim qualsevol simbolisme que afecti la sensibilitat anti religiosa de la nostra particular "comuna" barcelonina.



Casa Vicenç. Plaça de Sant Jaume. Barcelona.
Fotografia: ©Laura Bosch


Una altra novetat en la que se m'ha demanat la meva participació és en la d'aportar un dels meus pessebres, per col·locar-lo en un aparador d'una de les 23 botigues on es podran veure diferents versions de fer el pessebre. El meu, és "l'Epifania ajornada", on les ombres del Reis d'Orient  s'insinuen en el mur de Palestina, que no poden arribar a Betlem a causa de l'apartheid de l'estat d'Israel al poble palestí.
Si aneu a Barcelona el podreu veure exposat a la casa de torrons Vicenç, just a la cantonada de la Plaça de Sant Jaume amb el carrer del Bisbe.
La resta de pessebres estan repartits entre d'altres comerços i entitats en l'eix dels carres de Ferran i Jaume I. 
Potser la Il·lustríssima alcaldessa de Barcelona hauria preferit no fer pessebre i estalviar-se crítiques, potser voldria eliminar tots els significats de les festes nadalenques que no siguin missatges de banalitat. Jo sempre he estat defensor dels nous llenguatges del pessebre de la plaça Sant Jaume (ho podeu comprovar ena quest mateix blog); però aquest any sembla que s'ha fet un corre-cuita, aprofitant el pessebre de 2017 i encarint-lo de forma que s'hauria d'explicar a la ciutadania. 
Per transparència i salut democràtica us avanço que jo no he percebut cap estipendi per la meva participació, ni en espècies. Vagi per endavant.



Casa Vicenç. Plaça de Sant Jaume. Barcelona.
Fotografia: ©Laura Bosch

Casa Vicenç. Plaça de Sant Jaume. Barcelona.
Fotografia: ©Laura Bosch


Per més informació podeu veure aquest video realitzat per BETEVÉ.CAT:

https://beteve.cat/cultura/figures-lluminoses-pessebre-barcelona-2021-via-laietana-rambla/

Reportatge de BETEVÉ sobre els pessebres més polèmics de la Plaça de Sant Jaume:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada