dimarts, 21 de desembre del 2021

51a Plantada del Pessebre de Sant Mateu (Premià de Dalt - El Maresme)

Després de la desafortunada celebració  de mig segle pujant el pessebre a Sant Mateu de l'any passat, per culpa, en gran part de la Covid 19, enguany es reprenia el tarannà pre pandèmia. Però estàvem en plena sisena onada. Sembla que la Covid 19 ha vingut per quedar-se, en major o menor grau depenen de les actuacions de governs i autoritats pertinents. Si prenem com exemple altres casos, com la crisi climàtica, el desequilibris social i econòmic, les desigualtats, la injustificable i constant carrera armamentista, etc, no podem ser gaire optimistes.

Però al que anàvem. Diumenge 19 de desembre de 2021 es pujava per 51a vegada un pessebre a Sant Mateu. Sortia a les 8 del matí, espiritat com si hagués de complir una promesa o un record Guiness, des de la Plaça Nova de Premià de Mar.

Foto Francesc Bosch

La gent, convocada pels Caminants de Matinada, els Amics de l'Art Pessebrístic de Premià de Mar, i l'Esplai Parroquial, s'han enfilat pel camí del Serbiol fins arribar al pla del turó d'en Baldiri per acabar el darrer tram que mena, travessant la finca del Mas Riera fins a l'ermita de Sant Mateu, on de mica en mica s'hi ha anat afegit gent. Moltes de les famílies que pugen ho fan any rere any, preservant una llarga tradició. D'altres, com els ciclistes de muntanya s'aturen sorpresos i a més de fer-se la característica foto a l'ermita de Sant Mateu, aprofiten per fer-se una fotografia del record al costat del pessebre.

Foto Jordi Montlló


El matí era ben clar, amb un cel blau immaculat i un sol que escalfava de valent fins que ha arribat el vent. 

Per aquest 2021, l'autor de les figures ha estat en Joan Muñoz, mentre que l'escenografia ha estat creada per Francesc Bosch, ambdós membres dels Amics de l'Art Pessebrístic de Premià de Mar.

Es tracta d'un pessebre realitzat amb poliestirè expandit i fusta. Les figures de la Sagrada Família, són de gres grisenc. 

Foto Jordi Montlló


La Mare de Déu, mig ajaguda bressolant a l'infant Jesús entre els seus braços, recolza la seva esquena en un Sant Josep, assegut. Estan situats en el cancell d'una antiga portalada dovellada de pedra.

Són diversos els factors que han contribuït a la perpetració d'aquesta tradició, però la providència no és una d'elles. La societat canvia, evoluciona i es transforma. La plantada del pessebre a Sant Mateu també ha sofert canvis. Cal vetllar per anar-se adequant a les noves necessitats. El que en un principi pot semblar un acte folklòric, el sentit que li donem el converteix en un a tradició cultural. Avui en dia, d'aquest tipus de manifestacions s'anomenen Patrimoni Cultural Immaterial i la seva gestió requereix incorporar nous elements. Cal no tancar-se en nosaltres mateixos i obrir-nos a noves maneres de gestió per assegurar el que diu la Convenció de 2003 de la UNESCO, per tal de poder seguir-la recreant generació rere generació.

Foto Jordi Montlló




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada