dimecres, 4 d’octubre del 2023

Tret de sortida als actes commemoratius dels 800 anys del pessebre.

Entre el mes de novembre de 2023 i el mes de febrer de 2024, el Museu Diocesà de Barcelona acollirà una mostra de pessebres on participaran artistes reconeguts internacionalment. L'exposició comptarà com no podia ser d'altra manera amb figures de grans escultors catalans i obres pictòriques del barroc espanyol. Aquest serà el  tret de sortida a la XIX Biennal del Pessebre Català organitzat per la Federació Catalana de Pessebristes , Associació de Pessebristes de Barcelona  Pessebristes de Ciutat Vella

L'edició d'enguany té una importància rellevant ja que coincideix amb la celebració del 800e aniversari del primer pessebre, tal i com manifesta el comité organitzador a Catalunya: "l'origen del pessebre es remunta a la nit de Nadal del 1223. Sant Francesc d'Assís va escollir una cova de Grecció a Itàlia com escenari per representar-hi el naixement de Jesús. 800 anys més tard la tradició continua viva, i totes les organitzacions i institucions de Catalunya estan convidades a formar-ne part".

El Comité organitzador d'aquesta efemèride fa una crida al conjunt d'entitats, museus i col·leccions perquè se sumin a la commemoració amb l'organització d'activitats vinculades al món del pessebre i que contribueixin a enriquir la programació general. La participació és voluntària i les iniciatives poden ser ben diverses, com difusió d'objectes dels fons, visites comentades, itineraris temàtics, tallers, sessions especials aprofitant les festes de Nadal i Reis, recerca o publicacions.

Les inscripcions es poden fer on-line a través d'un formulari habilitat a l'agenda Batecs on a més, en la casella "temàtica", caldrà escriure l'etiqueta #pessebre800 anys. En el mateix portal es podran consultar les activitats del programa que es presentarà oficialment el 4 d'octubre, dia de Sant Francesc d'Assís.

S'ha dissenyat una imatge commemorativa a nivell internacional que fa de lligam visual de totes les propostes i també una imatge amb el hashtag #pessebre800anys.

En cas de que algú vulgui adherir-se a la proposta, us deixo amb l'enllaç que us permetrà descarregar el cartell oficial (amb una representació de la Nativitat de l'absis de Sant Salvador de Polinyà), i el material gràfic relacionat a: Descarrega imatge visual i cartells per editar 

Finalment, cal comunicar la vostra participació al correu pessebre800anys@ens.cat  i que informeu les activitats que teniu pensat organitzar al formulari https://www.batecs.cat/enviar-acte  especificant en la casella "Temàtica" #pessebre800anys 

Propostes per aquestes festes de Nadal:

A més de l'exposició del Museu Diocesà de Barcelona, l'organització de la Biennal espera congregar una trentena de pessebres de les entitats pessebristes catalanes al Reial Centre Artístic de Barcelona. D'altra banda, la capital catalana acollirà, entre d'altres, les següents mostres pessebristes:

  • "Greccio, Barcelona, patrimoni cultural internacional" al Museu d'Història de Barcelona".
  • "Pessebrisme català, art i tradició" i "Pessebrisme i patrimoni, les figures de pessebre" a la Casa dels Entremesos.
  • "Pessebre tradicional de Barcelona" al Museu Marés.
  • "Exposició social de l'Associació de Pessebristes de Barcelona" al Palau Mercader del carrer Lledó.

Comitè organitzador

El comité organitzador a Catalunya dels 800 anys del pessebre està format per l'Ajuntament de Barcelona, l'Arquebisbat de Barcelona, l'Associació de Pessebristes de Barcelona, l'Associació de Pessebristes de Ciutat Vella, la Catedral de Barcelona, l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, la Federació Catalana de Pessebristes, els Franciscans Caputxins de Catalunya i Balears i la Universalis Foederatio praesepistica.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada