dijous, 10 de novembre de 2022

El Museo de las Ferias de Medina del Campo, acull l'exposició "Mercados de Navidad del siglo XIX", comissariada per Àngel Peña Martín - Colección Nacimiento Tradicional Peña Martín.

 

Inauguració de l'exposició i presentació del catàleg. Foto cedida per Àngel Peña Martín.

Dimecres dia 9 de novembre, i fins el 8 de gener de 2023,  en el Museode las Ferias de Medina del Campo (Valladolid), s’inauguraval’exposició “Mercados de Navidad del siglo XIX”, comissariada per l’amic Àngel Peña Martín -Colección Nacimiento Tradicional Peña Martín- en col·laboració amb la Fundación Museo de las Ferias, l’Ajuntament de Medina del Campo i la Diputació de Valladolid.

Doctor en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Madrid, la seva recerca se centra principalment en la clausura femenina, la imatge religiosa de l’Edat Moderna i molt especialment en el Nadal i el pessebre.

L’acte s'ha inaugurat en presència de l’alcalde de Medina del Campo, Guzmán Gomez Alonso i la regidora de cultura, Cristina Aranda Mateos, amb nombrós públic i mitjans de comunicació.

L'exposició està dedicada als mercats de Nadal que la gent freqüentava a les darreries del segle XIX i principis del segle XX. Les notícies d'antigues fires ens han arribat  a través de ressenyes periodístiques, articles costumistes o relats literaris; estampes d'escenes pintoresques, làmines costumistes, i antics fotogravats publicats en les revistes il·lustrades i altres suports documentals de l’època com les nadales, fullets publicitaris, etc. Un veritable tresor que com molts de nosaltres, l’Àngel ha anat recopilant amb els anys, fruit de la recerca i passió.

Intervenció de l'Àngel Peña moments després de la inauguració. Foto cedida per Àngel Peña.

L’exposició, molt recomanable, s’acompanya d’un extens catàleg en color de 124 pàgines  editat gràcies al patrocini de l’Excel·lentíssim Ajuntament de Medina del Campo i la Diputació de Valladolid, amb textos d’Antonio SÁNCHEZ DEL BARRIO, l’Àngel PEÑA i Jordi MONTLLÓ.

El llibre inclou dos articles monogràfics. “El comercio callejero en las pascuas. Los mercados de Navidad en Madrid en el siglo XIX” signat per l'Àngel Peña Martín, i “Belenes y otros enseres en la Fira de Santa Llúcia de Barcelona”, de Jordi Montlló Bolart.  

Catàleg de l'exposició. Fotografia cedida per Àngel Peña.

Ambdós, experts coneixedors de les tradicions nadalenques, ens apropen amb una nombrosa documentació i expressives cites literàries. El primer tracta les característiques dels mercats nadalencs de comestibles a la Plaza Mayor i els naixements i figuretes de fang de Santa Cruz; El segon, la història i vicissituds sofertes per la fira nadalenca de Santa Llúcia de Barcelona de la qual en tenim notícies documentades des de 1786, tot i que la seva existència és més antiga. Segueix un catàleg dividit en tres capítols dedicats als aliments: el primer als gall d’indis,  besucs, fruites i turrons; el segon als instruments musicals : panderos, panderetes i simbombes. Finalment el tercer grup està dedicat als naixements, les figuretes, penyals  i casetes.

Si esteu interessats en adquirir el catàleg, ho podeu fer a través del web de la Fundació Museo de las Ferias on a més trobareu informació complementària. 

https://www.museoferias.net/

o entrant a través de la plataforma de l’Editorial Marcial Pons  

https://www.marcialpons.es/


Exposició "Mercados de Navidad del siglo XIX" comissariada per
Àngel Peña - Colección Nacimiento Tradicional Peña Martín.

Detall d'una de les vitrines amb un exemplar del llibre
"Les figuretes del pessebre" i una pandereta. Al darrera, venedors
de simbombes, i músics tocant el timbal, el pandero i la simbomba.
©Fotografia: Diario La Voz de Medina.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada