diumenge, 3 de setembre del 2023

El retaule del Roser de l'església de Riner. El Solsonès.

Ja fa molts anys que quan visito una església m’interesso pels altars, piques d’aigua beneita, capitells, pintures i retaules, perquè a més de ser veritables obres d’art, transmissores de la fe cristiana, de vegades s’hi poden veure escenes del Naixement o l’Adoració del Reis, o de la Fugida a Egipte.

Molts d’aquests elements han tingut un gran protagonisme durant la baixa edat mitjana i el final de l’edat moderna, i no cal dir que han estat instruments de gran importància per a la transmissió de continguts doctrinals, per a fer pedagogia de la fe catòlica i per al foment de la devoció popular.

Els retaules per exemple, com el que el que us ensenyo avui, estan dividits en varies parts: el sòcol o la predel·la, el guardapols, el carrer... No pretenc pas fer un estudi de cadascun d’aquests elements perquè per això hi ha veritables especialistes de la història de l’art. Però sí que de tant en tant, us en penjaré algunes imatges indicant la seva procedència, que penso poden enriquir el món pessebrístic.


Retaule del Roser. Escultor i daurador anònims.
Mitjans del segle XVII.
Fusta policromada i daurada.
Església de Sant Martí. Riner. El Solsonès.
Actualment exposat al Museu Diocesà de Solsona.
Fotografia: Jordi Montlló. 

Detall de la predel·la inferior dreta amb una escena del Naixement.
Fotografia: Jordi Montlló.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada