dijous, 1 de desembre del 2016

SANTONNIÈRE BUSCA SUCCESSOR PER TRASPASSAR ELS SEUS CONEIXEMENTS

Eliane Smiglio és una santonnière d'Uchaud (Gard), al costat de Calvisson. L'hem conegut a la fira de Calvisson i ens va explicar el seu cas, que hem trobat força significatiu. Per aquest motiu li hem volgut donar veu des d'aquest humil blog.

Eliane Smiglio a la fira de Calvisson


Els santonnieres de veritat, a França, són artistes i artesans que controlen tot el procés de fabricació del santon, des del primer pas fins el darrer. Sobretot els petits tallers com el de l'Eliane. És a dir, creen del no res, d'un tros de fang, els seus personatges; els moldegen com diem aquí "a palillo". Els hi fan els motlles, dels que en treuen les reproduccions. Després els couen i els pinten. Finalment els venen a les múltiples fires de santons ( que no mercats de Nadal) de la regió.

Eliane Smiglio a la fira de Calvisson amb l'autor del bloc


Foto arxiu: Midi Libre - D.R.

L'Eliane va començar ara fa trenta anys, quan entra a treballar al taller de la família Carbonel, després d'una greu malaltia que l'allunya de la seva professió, com a decoradora d'interiors. Allí comença pintant santons i temps després ja els emmotlla. L'aprenentatge és tan productiu que decideix fer-ne el seu ofici. S'instal·la a Fontvieille durant deu anys, on crea i vend els seus propis santons.
Per raons familiars, s'instal·la a Uchaud, on té el seu taller. La seva producció comprèn un total de 250 models diferents de santons d'entre 1 cm fins a 15 cm. 

Però vet aquí que l'Eliane voldria jubilar-se, vendre el seu taller i transmetre  "son savoir faire" durant un any o el temps que faci falta, a algú que vulgui aprendre l'ofici de santonnier.

Un cas "touchant" que no ens ha deixat indiferents. Si voleu visitar-la al seu taller, el trobareu a la següent adreça:

Eliane Smiglio
123, Av. Robert de Joly
30620 Uchaud (France)
Tel.: 00 33 (0) 4 66 88 56 27
www.santons-smiglio.com

I si voleu aprendre un ofici del més apassionant, ara n'és l'oportunitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada