dimecres, 21 de desembre del 2016

PATRICIA GABANCHO ÉS LA NOVA FIRAIRE D'HONOR DE LA FIRA DE SANTA LLÚCIA

La 22a edició del guardó Firaire d’Honor de la Diada de les Tradicions i els Costums Nadalencs a Catalunya s’ha concedit a la periodista i escriptora Patricia Gabancho (Buenos Aires, 1952).
La Patrícia va aterrar a Barcelona, a finals de la dictadura militar, encuriosida pel tarannà dels catalans i amb la voluntat d’analitzar què era això d’una nació sense estat. El seu compromís amb la societat que la va acollir ha estat constant, coherent i persistent al llarg de la seva trajectòria professional. Ha publicat més d’una vintena de llibres de no-ficció sobre la realitat catalana, alguns dels quals han esdevingut clàssics, com ara El preu de ser catalans o Crònica de la independència. El 2012 va guanyar el Premi Prudenci Bertrana amb la seva primera novel.la, La néta d’Adam.

Patricia Gabancho rep el guardó de mans d'Albert Deulofeu, President de l'Associació Fira de Santa Llúcia, i Maria José Arteaga, Consellera del Districte de Ciutat Vella. Foto: Laura Bosch.

Col·labora en les principals tertúlies audiovisuals i en els diaris El País i Nació Digital, i participa en tasques de difusió cultural, com ara en les Aules Universitàries per a Gent Gran. Des de l’any 2014, és vicepresidenta de l’Ateneu Barcelonès.      
A El País realitza des de fa sis anys cròniques sobre la ciutat, l’urbanisme i la realitat metropolitana, un tema fonamental en la seva carrera. Pocs anys després d’arribar a Barcelona, ja escrivia sobre la Fira de Santa Llúcia. En un article d’El Correo Catalán, de 1978, en deia: “és una de tantes tradicions  d’aquest país acostumat a les fidelitats. Una d’aquelles coses que tradueixen l’essència i la història, i la mantenen gairebé impàvida a través del temps. I no són tronades, no són folklòriques, no són una pervivència buida: són el que eren des de fa anys, dècades. Una part del paisatge i del caràcter. En definitiva una part del país, i sols això ja la justifica i la fonamenta”.

D'esquerra a dreta: Jordi Montlló, Maria José Arteaga, Patricia Gabancho, Albert Deulofeu, Ramon Alemany i Mercè Sierra. Foto: Laura Bosch.

L’any 1989 deia: “la Fira de Santa Llúcia -envoltada dels ornaments nadalencs- conserva una capacitat atàvica de poesia, que aboca sobre Barcelona el regust agredolç de les ciutats arrelades en el temps”.
La Fira de Santa Llúcia estava en deute amb la Patrícia per la seva dedicació, les seves observacions i la seva estima. Moltes felicitats pel premi.

Jordi Montlló i Patricia Gabancho. Foto: Laura Bosch.

El premi és obra del jove artista Carles Piera, que també és firaire des de l'any 2012.


Carles Piera, autor del guardó, Patricia Gabancho i Jordi Montlló. Foto: Laura Bosch.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada