dilluns, 5 de desembre del 2016

LES FIRES DE PESSEBRES A BARCELONA

Es presenta a Barcelona el llibre Nadal a cel obert. Les fires de pessebres a Barcelona. Es tracta del setè volum de la col·lecció Estudis sobre el patrimoni etnològic de Catalunya, editat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La presentació anirà a càrrec de Lluís Puig Gordi, director de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Jordi Montlló, autor del llibre i Josefina Roma, autora del pròleg.

L'acte tindrà lloc el 15 de desembre a la Casa dels Entremesos (plaça de les beates, 2 - Barcelona), a les 20.00 h (al costat de la Fira de Santa Llúcia).


Aquesta publicació presenta un treball d'investigació sobre les fires de pessebres a Barcelona, amb la fira de Santa Llúcia al capdavant, que combina la perspectiva històrica amb l'aproximació etnogràfica a partir de la qual s'aborden les dinàmiques actuals d'aquest tipus d'activitats. El treball aborda els orígens de les fires, llur evolució, com convergeixen diverses fires diferents entre elles i com arriben a segregar-se. El punt central del que parteix la recerca és la Fira de Santa Llúcia de Barcelona. Així, es du a terme una anàlisi de la fira actual, les seves característiques amb els seus protagonistes, així coma també els seus conflictes, inherents a tota celebració que s'assenta en la tradició històrica però que alhora ha d'adaptar-se als requeriments de la modernitat, del mercat i la societat actuals. 




JORDI MONTLLÓ BOLART és llicenciat en Geografia i Història per la UB, especialitzat en prehistòria, història antiga i arqueologia; amb un màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Etnològic i Cultural. Ha treballat com arqueòleg i tècnic de patrimoni i museus tant en el sector públic com en el privat. Ha estudiat el món del pessebrisme, amb la realització de projectes de recerca; la publicació de monofrafies (Les nostres figures de pessebre, (2010), Els camins del pessebre (2014) o Bartomeu Marcé i Reixach, el darrer escultor romàntic del pessebrisme a Catalunya (2015); conferències, i el comissariat d'exposicions: 

2012 - museu de l'Estampació de Premià de Mar:
           "Els camins del pessebre"
2015 - 58 Saloon International des santonniers d'Arles
          "Catalogne et Provence"
2015 - Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres
          "Bartomeu Marcé i Reixach; el darrer escultor romàntic del pessebrisme   a Catalunya"

És president i membre fundador del Col·lectiu El Bou i la Mula, entitat de recerca i difusió del pessebrisme. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada