diumenge, 5 de gener del 2020

Quadern de bitàcola: 27 de desembre de 2019. Visita als pessebres de Montblanc



El passat 27 de desembre vaig visitar amb El Bou i la Mula els pessebres de Montblanc, que la Fundació Museu del Pessebre de Catalunya ha instal·lat al carrer dels Solans, 22. Ens va rebre l’Ismael Porta, responsable del projecte. L’acollida fou molt càlida i plena d’explicacions entusiastes que van fer més amena la visita. Tot i que tenia un altre compromís amb una altra manifestació del nostre patrimoni immaterial: el pessebre vivent de l’Espluga de Francolí. 


Foto: Marta Loire

L’edifici consta de planta baixa i tres pisos. Dels quals estan habilitats el primer i el segon. A la planta baixa i al primer pis hi ha sengles exposicions amb caràcter permanent i  la segona planta es destina a exposicions temporals.

A la planta baixa, actualment hi trobem 27 diorames procedents de diverses associacions catalanes. La única diferència amb qualsevol altra exposició de les que es poden veure aquests dies a Catalunya és una escenografia en cartró pedra de tipus mossàrab o d’inspiració orientalitzant.


Foto: J. Montlló


Foto: J. Montlló


Foto: J. Montlló

En el primer pis no hi ha pessebres, sinó 34 diorames de Calvari o “Passió”. Una modalitat que durant el nacionalcatolicisme es va voler impulsar des d’alguns sectors però que no va reeixir. Les figures són majoritàriament de Martí Castells i fetes a palillo, a excepció de dues que són del Pedro Ramírez. L’escenografia també es fa notar. Destaca un cel estrellat i representaria el Mont de les Oliveres, on Jesús fou arrestat.


Foto: J. Montlló


Foto: J. Montlló


Foto: J. Montlló

En la segona planta hi trobem una exposició, definida com a temporal, dedicada a Joan Mestres i Baixas (1925 - 2013). Es tracta de diorames d’una gran qualitat tècnica, plens de detalls.


Foto: J. Montlló


Foto: J. Montlló


Foto: J. Montlló


Foto: J. Montlló


Foto: J. Montlló

A més, l’edifici està ple d’elements arquitectònics que el posen en valor. Especialment elements de forja (barana, porta i parra) fets per Valentí Martí de Cal Biel de l’Espluga de Francolí.

Si voleu més informació podeu clicar el següent enllaç:


Amb la visita a la comarca, al matí havíem visitat el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, també vam poder observar els desastres de la darrera riuada. Desitgem una ràpida recuperació física, econòmica i moral de la gent de la Conca de Barberà. Tot el nostre suport. I també desitgem que algun dia l’administració i tota la patuleia de pseudo tècnics que hi ha, molt especialment a l’Agència Catalana de l’Aigua, s’escoltin la gent del territori i molt especialment als pagesos, a l’hora de gestionar-lo. Un desig per a la carta dels reis.



Foto: Marta Loire

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada