dimarts, 26 de setembre del 2023

Visita tècnica al Museu de Lleida.

 Dissabte passat visitava les adoberies del segle XIII de la ciutat, el Palau de la Paeria i el Museu de Lleida. D'una banda, l'exposició "Romans a Ponent. Ilerda, Iesso, Aeso" inaugurada ara fa uns dies, el 14 de setembre, i per l'altra tornava a visitar l'exposició permanent del museu que abasta, des de béns arqueològics, pintura, escultura, arts de l'objecte, tapissos...

No només m'interessava fer una visita tècnica des del punt de vista museològic sinó que preserva algunes peces de gran interès pel món del pessebrisme.

Una d'elles és un relleu que està ubicat gairebé a la sortida. Es tracta d'una Epifania atribuïda a Damià Forment. Hauria estat realitzada entre els anys 1525 i 1530 i procedeix de l'antiga església de Sant Joan de Lleida. Damià Forment és un dels escultors per excel·lència del Renaixement a la Península. És autor de rettaules tan coneguts com el de Santo Domingo de la Calzada o el major de l'església del monestir de Poblet. 


Atribuïda a Damià Forment. 1525-1530. Procedent de l'antiga església de Sant Joan de Lleida. MLDC486. ©Fotografia: Jordi Montlló


Destaca també un fantàstic frontal d'altar de la segona meitat del segle XIII. Està dedicat a la Mare de Déu, entronitzada a la part central i donant el pit al Nen Jesús. A dalt a mà esquerra, hi ha l'Anunciació, a mà dreta, el Naixement; a baix a l'esquerre l'Epifania i a mà dreta l'Anunciació als pastors. Procedeix del santuari de la Mare de Déu de Rigatell. Areny de Noguera. Osca. Dipòsit del Museu Nacional d'Art de Catalunya. És un frontal molt interessant ja que fou produït a la zona de la Ribagorça on al segle XIII existia un taller de producció de frontals d'altar, i a data d'avui se'n coneixen una desena.

 

Frontal d'altar de la Mare de Déu. Segona m. segle XIII. Santuari de la Mare de Déu de Rigatell.
Areny de Noguera. Osca. Dipòsit del MNAC/MAC 35701.

Detall del frontal d'altar de la Mare de Déu. Segona m. segle XIII. Santuari de la Mare de Déu de Rigatell. Areny de Noguera. Osca. Dipòsit del MNAC/MAC 35701.

Detall  dels reis. Frontal d'altar de la Mare de Déu.
Segona m. segle XIII.
Santuari de la Mare de Déu de Rigatell.
Areny de Noguera. Osca.
Dipòsit del MNAC/MAC 35701.

Detall  de l'Anunciació als pastors. Frontal d'altar de la Mare de Déu.
Segona m. segle XIII.
Santuari de la Mare de Déu de Rigatell.
Areny de Noguera. Osca.
Dipòsit del MNAC/MAC 35701.


Finalment us poso una imatge d'un retaule del segle XIV amb un detall del quadre superior esquerra amb una Epifania i Adoració realitzat pels Ferrer, una nissaga de pintors iniciats amb Jaume Ferrer.


Retaule. Museu de Lleida. ©Laura Bosch

Detall del quadre superior esquerre. Retaule. Museu de Lleida. ©Laura Bosch



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada