dijous, 23 de novembre del 2017

Joan Miró i les figuretes de pessebre a la Fundació Miró.

Ahir, dimecres 22 de novembre, vaig assistir a la inauguració de la Nadala 2017 de la Fundació Joan Miró.

Aquest cop, l'artista convidat va ser l'amic i col·laborador del Col·lectiu El Bou i la Mula, Josep Mañà, professor de l'Escola Massana de Barcelona i  estudiós incansable de l'art, el disseny i l'etnografia. 

Nadala de Josep Mañà a la Fundació Miró. Representació al·legòrica de diferents quadres de la primera etapa de Joan Miró.
 Foto: Laura Bosch


També és autor del llibre i de l'exposició Fent camí per la molsa: les figures del pessebre popular.

Text: Josep Mañà

Les figuretes de pessebre o pastorets, com les anomenen a Mallorca, foren per a Joan Miró un món proper i vivencial, ja que, en temps de la seva infantesa, la tradicional fira de Santa Llúcia ocupava part de la plaça de Sant Jaume, a tocar del seu domicili del passatge del Crèdit.

Modelades i pintades de manera personal per cada artesà, l'expressió peculiar i les qualitats plàstiques d'aquestes figures no deixaren indiferent Joan Miró. Tant cert és que le sprengué com a model, tal com explica en una de les seves notes: "Usar en algun indret de la pintura el ripolin [tipus d'esmalt molt utilitzat per Miró] més brillant perquè constrasti amb el mat, com en les figuretes del pessebre, que hi ha colors a la cola i en altres llocs molt brillants".

Jordi Montlló amb l'amic Josep Mañà. Foto: Laura Bosch

Com a creador d'un univers plàstic generat a partir del real, com fan els pessebristes, el poeta J.V. Foix relacionà la manera de fer d'aquest artista amb el pessebrisme i, en un dels seus escrits dedicats al pintor (La Publicitat, 1918), s'hi referí amb aquest títol: "En Joan Miró o el pessebrista astral".

La instal·lació Joan Miró i les figuretes de pessebre mostra i posa en el seu context una de les representacions iconogràfiques més característiques dels costums i les tradicions del Nadal a Catalunya i a les Illes Balears.

Jordi Montlló xerrant amb l'artista Perejaume. Foto: Laura Bosch

Aquestta escenificació vol fer palès l'afecte que Joan Miró tenia per aqueta imatgeria, que formava part del repertori d'objectes d'art popular que recopilava i que li serví d'inspiració per a diverses obres.

Les imatges fotogràfiques de Joaquim Gomis, gran amic de l'artista i documentalista de la seva obra, són un testimoni bell i fidedigne de l'interès i l'estima que Joan Miró tenia per les expressions artístiques de la cultura popular.

Jordi Montlló parlant amb en Jordi Arruga, membre fundador de l'Associació Amics del Caganer i col·laborador del Col·lectiu
del Bou i la Mula. Foto: Laura Bosch





Nadala 2017 de Josep Mañà. Foto: Laura Bosch

Nadala 2017 de Josep Mañà. Foto: Laura Bosch


A Joan Miró li agradava envoltar-se d'objectes d'artesania i d'art popular.
De la vitrina on els guardava en deia "La Pinacoteca". Foto: Joaquim Gomis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada