dimarts, 10 de gener del 2017

EL PESSEBRE DE JOSEFA TOLRÀ

Diumenge 8 de gener, vaig assitir a una conferència que feia Pilar Bonet, historiadora de l'art i professora de la UB, per parlar de la medium i artista Josefa Tolrà Abril (1880-1959). L'acte es feia al Museu de Cabrils, que va homenatjar l'artista local el dia que feia 137 anys del seu naixement.

Anava a escoltar la vida i l'obra d'una artista molt singular més coneguda fora que a casa seva, com passa sovint en aquest país tan tan petit. El seu art transcendeix el propi fet artístic, perquè ella no volia ser artista. La Josefa va lluitar contra una profunda tristesa gràcies a l'art amb el que ella era guiada.

A mi no em toca parlar del seu art. Si voleu saber més coses podeu consultar el blog del Museu de Cabrils:


o la web de l'Associació Josefa Tolrà:

https://josefatolra.org/tag/associacio-josefa-tolra/


Imatge cedida per l'Associació Josefa Tolrà


Del que us vull parlar aquí és del seu pessebre, perquè va pintar un pessebre damunt una tela de cotó. Millor dit, de dues teles. De les poques obres fetes sobre tela, ja que aprofitava qualsevol paper. Les dues teles representen respectivament la cova del Naixement i l'Epifania. La Pilar Bonet m'explicava que quan venia el Nadal, la Josefa agafava les teles i les clavava amb xinxetes damunt una fusta que penjava a la paret. 

Imatge cedida per l'Associació Josefa Tolrà


Era el seu pessebre, amb tota la intenció i funcionalitat. No hi ha figures de bulto, ni taula, ni perspectiva; però funcionava com qualsevol altre pessebre. Comparteixo amb tots vosaltres aquest singular pessebre i també us convido a llegir la història d'una dona extraordinària en una societat vulgar i grisa.
  

4 comentaris:

  1. Per veure l'embargadura de la Josefa Tolrà és molt recomanable el catàleg que es va fer el 2014 en motiu de l'exposició a Can Palauet de Mataró.

    ResponElimina
  2. Tens raó. Malauradament està exhaurit, però no descarteu que es faci una reedició ben aviat.

    ResponElimina
  3. He mirat i he vist que a La Central tenen algun exemplar encara.

    ResponElimina
  4. Doncs els hi diré a l'Associació Josefa Tolrà perquè no en tenen constància. Gràcies.

    ResponElimina