Pàgines

diumenge, 9 de desembre del 2018

Inaugurada l'exposició al museu de Cabrils : “Els pessebres excursionistes del Maresme: mig segle de tradició”




“Els pessebres excursionistes del Maresme:
mig segle de tradició”


Ahir dissabte dia 8 de desembre, el Museu de Cabrils va acollir l'exposició que podeu anar a veure fins a la Candelera, en els horaris d'obertura o sol·licitant visita al contacte que us deixo al final de l'entrada d'aquest article.

L'exposició documenta i analitza les pujades o plantades de pessebres a llocs emblemàtics que es fan al Maresme durant l'època nadalenca. Es tracta d'una activitat tradicional organitzada per entitats heterogènies, amb una finalitat més lúdica i festiva que devocional, però que serveix de punt de trobada participativa i de vinculació identitària a nivell local.


Laura Bosch, directora del Museu de Cabrils presentant l'acte. Foto: Júlia Montlló

Jordi Montlló durant la seva intervenció. Foto: Júlia Montlló

És el fruit d'una recerca realitzada pel Col·lectiu El Bou i la Mula i subvencionada per la Generalitat de Catalunya, mitjançant l'Institut Ramon Muntaner.

La Comarca del Maresme s'esten des de la Serralada Litoral fins a la mar, i des de Montgat fins a la Tordera, amb una extensió de 399 km2 i 431.500 habitants. En aquest territori hi conviuen dos parcs que es comparteixen amb la comarca veïna del Vallès oriental: el Parc Natural de la Serralada Litoral i el Parc Natural del Montnegre - El Corredor.


Foto: J. Montlló

La recerca documenta i analitza els orígens, l’evolució, la situació actual i el futur, de les plantades de pessebres a muntanyes, ermites i paratges naturals, al Maresme, com a part d’un projecte més ampli que abasta tota la geografia catalana.


No hi ha cap estudi semblant on es conjuguen dues tradicions tan ben arrelades a Catalunya com l’excursionisme i el pessebrisme.

Però més enllà de l’anècdota informativa, es vol analitzar les motivacions, la tipologia de participants, les entitats vinculades, l’organització i el desenvolupament de l’activitat i les seves característiques i les diferències entre elles, els conflictes i com afecta el canvi en el context social i l’evolució dels simbolismes religiosos en una societat cada cop més laïcitzada, mercantil i individual.

L’exposició és resultat d’aquesta recerca realitzada pel Col·lectiu El Bou i la Mula i dirigida pel doctor en antropologia social Jordi Montlló, i vol fer arribar al públic del Maresme les seves conclusions, d’una manera festiva i lúdica.


Foto: J. Montlló
Assistent a l'acte observant els pessebres realitzats pel premianenc Francesc Bosch.
Foto: J. Montlló
A primer terme, el pessebrista Francesc Bosch, autor de varis dels pessebres
de muntanya que any rera any s'han pujat a
l'ermita de Sant Mateu. Foto: J. Montlló


Més informació: Jordi Montlló Bolart, President del Col·lectiu El Bou i la Mula (tel. 676 259 583) i Laura Bosch, directora del museu (tel. 646 627 814) i comissaris de l'exposició.

Lloc: Museu Municipal de Cabrils (Can Ventura del Vi, carrer de la Santa Creu, núm. 5). La visita és gratuïta.

Horari de visites de l'exposició:

Diumenges d'11.00 a 13.00 des del 8 de desembre de 2018 fins el 3 de febrer de 2019

Dimecres de 17.00 a 19.00h i concertades per a grups trucant als telèfons de contacte o escrivint a museucabrils@gmail.com

Pessebre de guix amb figures de gres
realitzades pel premianenc Joan Muñoz
Foto: J. Montlló


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada