Pàgines

diumenge, 23 de desembre del 2018

Pessebres, la perspectiva immaterial. Única forma de salvaguarda

Dijous dia 20 de desembre de 2018, a les 7 del vespre vaig impartir la conferència: PESSEBRES, LA PERSPECTIVA IMMATERIAL. ÚNICA FORMA DE SALVAGUARDA. L'acte va tenir lloc a l'Institut d'Estudis Penedesencs (carrer dels Banys, núm. 11 - Vilafranca del Penedès), dins del marc de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès.





L'acte va ser presidit per la senyora Maria Àngels Travé, coordinadora de l'inventari del Patrimoni Cultural i Immaterial del Penedès; el president de la Federació Catalana de Pessebristes, senyor Albert Català; el president de l'Associació de Pessebristes de Vilafranca del Penedès i secretari de la Federació Catalana de Pessebristes, a més de coautor del llibre: Germans Castells: art i figures per al pessebre , Albert Dressaire, secretari del col·lectiu de recerca El Bou i la Mula.

Una vetllada molt interessant i enriquidora. En acabar la conferència el president de la Federació Catalana de Pessebristes, l'Albert Català, va presentar l'estat de la qüestió sobre la el treball de preparació que s'està realitzat des de la Federació amb l'objectiu de presentar el pessebrisme com a candidatura per  entrar a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.



Intervenció del president de la Federació 
Catalana de Pessebristes, sr. Albert Català. 
Vídeo: L. Bosch


Maria Àngels Travé donant la benvinguda als assistents, Ramon Albornà i
Jordi Montlló. Foto: L. Bosch
































El President de la Federació Catalana de Pessebristes, Albert Català
Foto: L. Bosch



Jordi Montlló entrevistat per RTV Vilafranca. Foto: L. Bosch


Albert Català entrevistat per RTV Vilafranca. Foto: L. Bosch




Maria Àngels Travé entrevistada per RTV Vilafranca. Foto: L. Bosch


dilluns, 17 de desembre del 2018

Els germans Castells, art i figures per al pessebre

L'any 2018 la Generalitat de Catalunya ha concedit la Creu de Sant Jordi als germans Joan i Martí Castells Badia, una distinció justa i merescuda.
Les figures del taller Castells han donat vida a multitud de pessebres. Petites escultures de qualitat fetes en el marc d'un procés artesanal, rigorós i perfectament planificat, que transmet l'estima i la cura amb què s'ha fet cada una de les peces.

Tres generacions Castells han estat al servei de l'art pessebrístic que han contribuït a la difusió i internacionalitaazació del pessebre català. Milers de figures han sortit de les mans dels sis components d'aquesta nissaga de grans figuraires que han aportat la seva creativitat i el seu savoir-faire al món del pessebre.

Aquest dissabte dia 15 de desembre, en el marc de la inauguració del Museu del Pessebre de Catalunya, a Montblanc Ramon Albornà i Rovira i Ismael Porta i Balanyà van presentar el llibre: Germans Castells, art i figures per al pessebre. 

El dia 18 ho feien a Barcelona, al Centre d'Artesania Catalunya. L'acte va comptar amb la presència de la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme i Accions Culturals, senyora Maria Àngels Blasco i Rovira; el President de la Federació Catalana de Pessebristes, senyor Albert Català; els autors del llibre: Ramon Albornà i Rovira, President de l'Associació de Pessebristes de Vilafranca del Penedès i Ismael Porta i Balanyà, President de la Fundació Museu del Pessebre de Catalunya i amb els figuraires, en Joan i en Martí Castells.

El llibre, editat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es pot trobar en format tradicional a la Llibreria de la Generalitat i també en format electrònic a http://cultura.gencat.cat/ctp/germans-castells o al meu bloc si us ve de gust.




Per llegir o descarregar-vos el llibre: Germans Castells, art i figures per al pessebre, cliqueu aquí










Dimarts 18 de desembre de 2018. 
gravació:J. Montlló

Foto: Jordi Montlló




Amb en Joan i en Martí que ens van fer l'honor de dedicar el llibre.



diumenge, 9 de desembre del 2018

Inaugurada l'exposició al museu de Cabrils : “Els pessebres excursionistes del Maresme: mig segle de tradició”




“Els pessebres excursionistes del Maresme:
mig segle de tradició”


Ahir dissabte dia 8 de desembre, el Museu de Cabrils va acollir l'exposició que podeu anar a veure fins a la Candelera, en els horaris d'obertura o sol·licitant visita al contacte que us deixo al final de l'entrada d'aquest article.

L'exposició documenta i analitza les pujades o plantades de pessebres a llocs emblemàtics que es fan al Maresme durant l'època nadalenca. Es tracta d'una activitat tradicional organitzada per entitats heterogènies, amb una finalitat més lúdica i festiva que devocional, però que serveix de punt de trobada participativa i de vinculació identitària a nivell local.


Laura Bosch, directora del Museu de Cabrils presentant l'acte. Foto: Júlia Montlló

Jordi Montlló durant la seva intervenció. Foto: Júlia Montlló

És el fruit d'una recerca realitzada pel Col·lectiu El Bou i la Mula i subvencionada per la Generalitat de Catalunya, mitjançant l'Institut Ramon Muntaner.

La Comarca del Maresme s'esten des de la Serralada Litoral fins a la mar, i des de Montgat fins a la Tordera, amb una extensió de 399 km2 i 431.500 habitants. En aquest territori hi conviuen dos parcs que es comparteixen amb la comarca veïna del Vallès oriental: el Parc Natural de la Serralada Litoral i el Parc Natural del Montnegre - El Corredor.


Foto: J. Montlló

La recerca documenta i analitza els orígens, l’evolució, la situació actual i el futur, de les plantades de pessebres a muntanyes, ermites i paratges naturals, al Maresme, com a part d’un projecte més ampli que abasta tota la geografia catalana.


No hi ha cap estudi semblant on es conjuguen dues tradicions tan ben arrelades a Catalunya com l’excursionisme i el pessebrisme.

Però més enllà de l’anècdota informativa, es vol analitzar les motivacions, la tipologia de participants, les entitats vinculades, l’organització i el desenvolupament de l’activitat i les seves característiques i les diferències entre elles, els conflictes i com afecta el canvi en el context social i l’evolució dels simbolismes religiosos en una societat cada cop més laïcitzada, mercantil i individual.

L’exposició és resultat d’aquesta recerca realitzada pel Col·lectiu El Bou i la Mula i dirigida pel doctor en antropologia social Jordi Montlló, i vol fer arribar al públic del Maresme les seves conclusions, d’una manera festiva i lúdica.


Foto: J. Montlló
Assistent a l'acte observant els pessebres realitzats pel premianenc Francesc Bosch.
Foto: J. Montlló
A primer terme, el pessebrista Francesc Bosch, autor de varis dels pessebres
de muntanya que any rera any s'han pujat a
l'ermita de Sant Mateu. Foto: J. Montlló


Més informació: Jordi Montlló Bolart, President del Col·lectiu El Bou i la Mula (tel. 676 259 583) i Laura Bosch, directora del museu (tel. 646 627 814) i comissaris de l'exposició.

Lloc: Museu Municipal de Cabrils (Can Ventura del Vi, carrer de la Santa Creu, núm. 5). La visita és gratuïta.

Horari de visites de l'exposició:

Diumenges d'11.00 a 13.00 des del 8 de desembre de 2018 fins el 3 de febrer de 2019

Dimecres de 17.00 a 19.00h i concertades per a grups trucant als telèfons de contacte o escrivint a museucabrils@gmail.com

Pessebre de guix amb figures de gres
realitzades pel premianenc Joan Muñoz
Foto: J. Montlló


dimecres, 5 de desembre del 2018

Conferència al Centre Català de Lausana - Ginebra sobre la Fira de Santa Llúcia de la Catedral de Barcelona

Amb la Marta Rovira i l'amic Joan Costa

Aquest primer cap de setmana de desembre he estat convidat pel Centre Català de Lausana-Ginebra en el marc de les seves activitats del Nadal.

Acompanyat de l'amic suís Joan Costa, gran activista i defensor de les tradicions, la llengua i la cultura catalana vaig tenir una trobada prèvia amb la Marta Rovira, Secretària General d'Esquerra Republicana de Catalunya, exiliada a Suïssa. Vàrem parlar de la situació actual i vaig lliurar-li la Nadala que he fet com cada any; enguany dedicada a les DONES. El seu nom hi consta com també hi és el de l'Anna Gabriel, que malauradament no va poder assistir a la conferència, però que els amics del Casal Català ja li han fet arribar.

La conferència anava dedicada amb tota la meva estima i consideració per la Marta i l'Anna.


Foto cedida amablement pel Centre Català de Lausana - Ginebra



Fotografia de grup amb alguns dels amics del Centre Català de Lausana - Ginebra