Pàgines

diumenge, 5 de maig del 2019

Disponible un nou article sobre la Fira de Santa Llúcia de Barcelona a la Revista Etnologia, núm. 43

Ja podeu consultar el nou article que ha sortit publicat a la Revista Etnologia, número 43 de desembre de 2018.

Sorgeix de la meva tesi doctoral titulada La fria de Santa Llúcia de Barcelona: la primera fira de pessebres documentada (1786-2012), defensada el 18 de juliol a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, que han dirigit la Dra. Josefina Roma i el Dr. Xavier Roigé. La tesi pretenia una doble finalitat: determinar la gènesi i el procés evolutiu d'aquesta fira dins aquest context com a interpretació de la societat barcelonina i catalanam, i conèixer els mecanismese i les relacions que s'estableixen, primer dins l'organització laboral i familiar dels firaires al llarg de l'any i, després, dins la unitat d'estudi que és pròpiament la fira.

Títol: Trets identitaris de la fira de Santa Llúcia de Barcelona, entre el desig i la realitat 


Per llegir i baixar-vos l'article en format PDF cliqueu aquí:





dissabte, 4 de maig del 2019

Comunicació sobre els pessebres de muntanya i els vint anys d'existència del Col·lectiu El Bou i la Mula a la XIII Trobada d'Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme a Cabrils



Dissabte dia 27 d'abril va tenir lloc la XIII Trobada d'Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme amb el lema,                                                                                El Patrimoni Cultural Immaterial: el batec de la gent del Maresme.


Com a President del Col·lectiu El Bou i la Mula vaig participar-hi com a coorganitzador de les jornades juntament amb el Museu Arxiu de Cabrils i també presentant dues ponències:


Aplecs, romiatges i plantades de pessebres del Maresme: entre el Parc Serralada Litoral i el Parc del Montnegre - El Corredor. Aquest treball de recerca ha estat subvencionat per l'Institut Ramon Muntaner l'any 2018 amb el resultat final d'una exposició al Museu Arxiu de Cabrils per la qual varen passar un miler de persones.                                                                                              El Col·lectiu El Bou i la Mula, vint anys treballant per posar en valor el pessebrisme. Article signat amb l'Albert Dressaire, l'Enric Benavent, l'Antoni Dorda i en Josep Maria Font.



Fotografia: Ramon Boadella
Fotografia: Ramon Boadella


Després del lliurament de les acreditacions, va tenir lloc l'acte inaugural, presidit per l'alcaldessa de Cabrils, sra. Lina Morales; el director de l'Arxiu Comarcal del Maresme, sr. Alexis Serrano; la directora del Museu Arxiu de Cabrils, sra. Laura Bosch; el president de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i vicepresident de l'Institut Ramon Muntaner, sr. Josep Santesmases; l'alcalde de Dosrius que va presentar les actes de l'any passat i els membres del Centre d'Estudis SSOM, que en representació de l'alcalde de Santa Susanna, sr. Joan Campolier, varen recollir el relleu de mans de l'alcaldessa de Cabrils, formalitzant doncs, Santa Sussana com a municipi organitzador per la XIV Trobada, l'any 2020.


El Conseller de Cultura, Hble. Sr. Lluís Puig Gordi, a l'exili ens va fer arribar un vídeo molt emotiu que reproduïm a continuació:




En acabar, vaig fer de moderador a la taula rodona que anava a càrrec de Rafel Folch, tècnic de l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, Direcció General de Cultural Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya; Lluís Garcia Petit, Director General de l'Institut del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya; Montserrat Garrich, Comissària de l'Any Capmany i Maria Àngels Travé, coordinadora de l'Inventari del Patrimoni Immaterial de la vegueria del Penedès. 


Fotografia: Ramon Boadella

Després d'una pausa-esmorzar, s'inicià el torn de ponències on els diferents Centres d'Estudis i investigadors de tota la comarca, van presentar els treballs objecte d'estudi.

En acabar l'acte de cloenda, un dinar més que merescut a l'emblemàtic edifici cabrilenc La Concòrdia, i després a la plaça de l'Església, en un acte obert a tot el poble on les diverses entitats del poble varen oferir una mostra d'elements del patrimoni immaterial i festiu de Cabrils:


Investigadors de la comarca, un, dos, tres a taula ! Foto: Laura Bosch


El patrimoni sonor, amb els tocs de campana a càrrec del campaner Jaume Tolrà i l'aprenent David Galceran.

El patrimoni festiu (imatgeria), amb el ball de gegants amb la Colla gegantera i els grallers de Cabrils

El patrimoi musical, amb la Coral de La Concòrdia i la Coral de Santa Helena que van interpretar, El Vallespir, del mestre Rafael Martínez Valls i la sardana, El meu destí, del compositor i cantaire cabrilenc, Jordi Gonzàlez.

El patrimoni oral, amb la representació de la llegenda de la Cova de les Bruixes de Montcabrer o la Mala Dona, a càrrec del Grup de Teatre La Concòrdia.

Per acabar el dia, la batucada, organitzat per SolRePercusió, es va fer un recorregut pels carrers del poble amb un bon grapat de Grups de Percusió en una Trobada Solidària que va acabar amb una gran fideuada als Horts de les Monges. 


Representació de la llegenda de la Cova de les Bruixes. Foto: Ramon Boadella

Llegenda de la cova de les Bruixes. Fotografia: Ramon Boadella


Fotografia: Ramon Boadella
Fotografia: Ramon Boadella


Foto:Ramon Boadella