Pàgines

dijous, 21 de desembre del 2017

La Fira de Santa Llúcia de Barcelona al descobert gràcies a un estudi antropològic

Amb aquest títol podreu llegir un article sobre la Fira de Santa Llúcia a la pàgina 4 del diari Tribuna Maresme, número 330 del 21 de desembre 2017 a l'1 de febrer 2018.

A les fotografies, una vista general de la Fira feta des de l'Hotel Colon de Barcelona; en Josep Vidal a la parada que ja forma part del fons del Museu Etnològic de Barcelona i finalment una imatge del passadís de verd amb l'artista Carles Piera que treu el cap des de la seva parada.

La Fira de Santa Llúcia de Barcelona al descobert gràcies a un estudi antropològic. Diari Tribuna Maresme, núm. 330

Podeu llegir la totalitat del diari clicant el següent enllaç:

http://www.tribunamaresme.com/






dilluns, 18 de desembre del 2017

47ª PLANTADA DEL PESSEBRE A SANT MATEU

Un any més hem plantat un pessebre a l'ermita romànica de Sant Mateu; ja en són 47 els que any rera any els Amics de l'Art Pessebrístic han realitzat per a l'ocasió.

Els Caminants de matinada l'han pujat a peu des de Premià de Mar, amb diversos relleus. El que s'ha recaptat amb l'esmorzar ha anat, com sempre, a parar a la Marató de TV3.

Mossèn  Bernat ha celebrat l'Eucaristia en el pedrís de l'ermita com altar. Ja ha començat el Nadal.

Ja podeu consultar la fitxa tècnica del pessebre a la secció (pestanya) "Pessebre de Sant Mateu" d'aquest blog. A partir d'ara ens estalviarem les còpies en paper i ho podreu consultar directament on line.








diumenge, 17 de desembre del 2017

Cicle de conferències de temàtica nadalenca al museu de Cabrils : Nadal a cel obert, la Fira de Santa Llúcia

Dins de les conferències que aquests dies estic impartint sobre els resultats de la meva tesi doctoral, vaig éser convidat al Museu Municipal de Cabrils.

La meva, que porta per títol Nadal a cel obert: La Fira de Santa Llúcia, és la primera del cicle de conferències que ha encetat el museu en relació al Nadal, que finalitzarà el 3 de febrer de 2018. Però ja us anirem informant de les dates perquè no hi falteu.

En aquest cicle, de fet, i en col·laboració estreta amb el museu, varis dels membres del col·lectiu de recerca i opinió El Bou i la Mula de la qual en sóc el President, hem planificat tres conferències. Les dues restants estan previstes pel dia 13 de gener de 2018. Porta per títol El pessebre, la història cap per avall, per Albert Dresaire Gaudí, membre fundador del col·lectiu de recerca. I finalment, el dia 3 de febrer, gaudirem de la presència de la Dra. Josefina Roma, membre fundador de l'Institut Català d'Antropologia i de l'Institut Aragonès d'Antropologia, amb la conferència que porta per títol: Mare de Déu de la Candelera, segon dia de febrer; Sant Blai a tres, endivina quin mes és?


Els que no heu pogut venir a cap de les conferències que he impartit durant aquests dies, us queda una oportunitat al Centre d'Artesania de la Generalitat situat al carrer dels Banys Nous, núm. 11 de Barcelona.


Per més informació: http://museudecabrils.blogspot.com.es/



Foto: Santi Gispert





Vídeo de la presentació per part 
del Dr. Jordi Montlló.
V-arxiu: Santi Gispert



M. A. Aldrufeu, presentant l'acte inaugural. Foto: Joan Clapés



Foto: Santi Gispert



Foto: Joan Clapés




Foto: M.A. Aldrufeu



Foto: M.A. Aldrufeu



Foto: M.A. Aldrufeu

dissabte, 16 de desembre del 2017

Pessebres de Muntanya a Castellbell i el Vilar

Al Periòdic informatiu de Castellbell i el Vilar, El Brogit, del mes de novembre 2017. núm. 427, podreu llegir el meu article publicat amb el títol: Pessebres de Muntanya a Castellbell i el Vilar.

Amb motiu de la realització del Mapa del patrimoni cultural i natural del municipi, he pogut documentar, un fet prou habitual i característic de moltes poblacions catalanes: la plantada d'un pessebre a muntanya o en un lloc emblemàtic. Es tracta d'un tema que m'interessa des de fa anys i que intento documentar quan tinc oportunitats com aquesta. Per a un futur4 estudi global.

El primer cas, que he analitzat amb profunditat, ha estat el de la meva pròpia població, Premià de Mar, on des de l'any 1971, ininterrompudament, es fa una plantada a la serralada propera. Però cada poble, cada municipi, té la seva pròpia singularitat, la seva personalitat; i Castellbell i el Vilar no podia ser diferent. La sorpresa ha estat no la seva idiosincràcia, sinó la varietat de formes.

Aquí us deixo amb l'article i espero que en gaudiu:

Pessebres de Muntanya a Castellbell i el Vilar_El Brogit








HOMENATGE A JOSEP MARIA COT I XERRADA ELS PESSEBRES DE MUNTANYA

Ahir, 15 de desembre, em van convidar a Castellbell i el Vilar per fer una conferència sobre els pessebres de muntanya, dins l'acte d'homenatge al pessebrista manresà Josep Maria Cots i Font (1942-2017).

L'acte, amb l'assitència d'un centenar de persones, va començar amb la meva conferència: "Els pessebres de muntanya:costum, pràctica o rutina? Després s'inaugurà l'exposició de diorames amb el pessebre monumental que l'any 2016 es mostrava a Manresa, obra de Josep Maria Cots i Font, i es va fer lliurament d'uns presents commemoratius a la vídua i família del pessebrista. 

Un bonic homenatge a un artista molt estimat no només a Manresa o Castellbell i el Vilar, sinó a tota la comarca.

Abans de començar la xerrada vaig voler retre homenatge a tots els empresonats per les seves idees i d'una manera especial al Conseller de Cultura Lluís Puig i Gordi i al Molt Honorable President de la Generalitat senyor Carles Puigdemont i Casamajó.

Us volem a casa, lliures i electes. Visca la República.

L'alcaldesa de Castellbell i el Vilar obre l'acte. Foto: Júlia Montlló

Francesc Villegas presentant al conferenciant. Foto: Júlia Montlló




Un centenar de persones van assistir a l'acte, vinguts de tota la comarca del Bages.
Foto: Júlia Montlló



Foto: Júlia Montlló



Una recreació de primer nivell, amb el castell i el Pont Vell de Castellbell i el Vilar


divendres, 15 de desembre del 2017

XERRADA " DECONSTRUCCIÓ DE LA FIRA DE SANTA LLÚCIA"

Ahir, a les 20h, gràcies a la invitació de Xavier Cordomí i l'Associació de Festes de la Plaça Nova de Barcelona, vaig poder fer una conferència a la Casa dels Entremesos, amb l'assistència d'amics i coneguts.

Davant la impossibilitat d'explicar en menys d'una hora el treball realitzat durant 5 anys, ens vam dedicar a deconstruir la fira a partir de els trets característics que els mateixos firaires havien considerat durant el treball de camp.

Des d'aquesta perspectiva podríem fer un  diagnòstic per veure quina és la tendència de futur. 

El debat és apassionant. Servirà d'alguna cosa el meu treball o d'aquí uns anys direu - ja es deia però no en vam fer cas? El temps ho dirà. La tesi doctoral que he fet és una oportunitat o una amenaça?


Seguim el cicle de conferències: dissabte 16 de desembre a les 19 h al Museu de Cabrils i el 9de gener de 2018, també a les 19h, a Barcelona (C. Banys Nous, 11), Centre d'Artesania.


Xavier Cordomí fent la presentació. Foto: Marta Loire

Jordi Montlló analitzant els espais a la fira. Foto: Marta Loire

A la sala es pot veure l'exposició "Perquè avui és Santa Llúcia ...pels volts 
de la plaça Nova". Foto: Marta Loire

Foto: Marta Loire





dimecres, 13 de desembre del 2017

Entrevista del Periódico

El dia que va sortir era de viatge. Fins ara no he pogut penjar-la per qui no l'hagués pogut llegir.



dilluns, 11 de desembre del 2017

Salvatore De Francesco artista convidat del Salon des Santonniers d'Orange

L'edició de 2017 del Saló des Santonniers d'Orange, la 9ª, ha convidat a l'artista napolità Salvatore De Francesco.


 Salvatore amb el que vam coincidir en el Congrés de Sitges, l'any 2013, ens explica els projectes de futur immediat molt vinculats al Salon d'Arles. I de moment no puc dir res més....


Aquesta és una de les peces que tenia a la seva parada: una magnífica interpretació del personatge de la filadora.
Salvatore De Francesco és un napolità amb una destresa per treballar el fang que el fan únic en el panorama pessebrísitic europeu. Totes les seves peces són a palillo. Les més petites tenen 3 cm. A Catalunya en podeu trobar a la parada d'en Carles (a la fira de Mataró).