diumenge, 9 d’octubre del 2016

El Bou i la Mula, convidats a les VIII Jornades d'Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés, dedicades al pessebrisme




Ahir, 8 d'octubre, es van celebrar les VIII Jornades d'Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés, dedicades al pessebrisme, cultura popular a redós de les llars.

L'acte va tenir lloc a l'Escola Sant Miquel d'Ascó, on també es va inaugurar l'exposició d'Ignasi Biarnés Biarnés, "Pessebres: figures, diorames, materials i elements per a la seva construcció".

Després de la inauguració oficial a càrrec de la regidora de cultura de l'Ajuntament d'Ascó, sra. Montserrat Lerma, i els parlaments del president del Centre d'Estudis de la Ribera de l'Ebre, sr. Joan Josep Duran i el president de l'Associació Cultural Lo Llaüt d'Ascó, sr. Biel Pubill, van començar les ponències.

En primer lloc, va intervenir el pessebrista asconenc Ignasi Biarnés i Biarnés amb la ponència "Recors i vivències del pessebre a Ascó". Acte seguit, el president de l'Associació Pessebrista de Tarragona, Josep Maria Borrut Margalef va intervenir amb la ponència "Pessebres: figuraries i escultors".
Finalment, després d'una pausa cafè, fou el torn de l'Albert Dresaire Gaudí amb la ponència "El pessebre: la història cap per avall".

Gairebé un centenar de persones van assistir a l'acte que va clausurar-se amb el concert de la Banda de Música de l'Escola Municipal d'Ascó.

El pessebre realitzat per Ignasi Biarnés per a l'escola de música Sant Miquel d'Ascó.
Foto arxiu L. Bosch
D'esquerra a dreta, Biel Pubill, Ignasi Biarnés i Montserrat Lerma inaugurant les
Jornades. Foto arxiu L. Bosch
D'esquerra a dreta els ponents de les Jornades, Josep Maria Borrut, Ignasi Biarnés i Albert Dresaire. Foto arxiu, L. Bosch

Albert Dresaire durant la ponència. Foto arxiu, L. Bosch


divendres, 7 d’octubre del 2016

S'inicien els tràmits de dipòsit de l'obra del figuraire Lluís Carratalà al Museu Etnològic de Barcelona


Recepció del Museu Etnològic de Barcelona d'esquerra a dreta: Joan Font, Montserrat
Carratalà, Pere Catà i Toni Pruna. Al darrera Jordi Montlló
Avui 7 d'octubre,he tingut l'honor d'acompanyar al Toni Pruna, al Dr. Pere Catà i al la Montserrat Carratalà, neboda del figuraire Lluís Carratalà, per tal de fer donació al Museu Etnològic de Barcelona d'un total de disset peces realitzades els anys 50 del segle passat per Lluís Carratalà i Vila (1895 - 1991). 

El conjunt, format per un Naixement, l'Anunciació,  tres pastors i el conjunt de Les Races, omplirà un buït existent dins la col·lecció del fons etnològic on hi destaquen peces dels més famosos escultors i figuraires catalans de totes les èpoques: Amadeu, Talarn, Vallmitjana, Josep Maria Brull, Castells, Daniel, així com moltes altres figures populars adquirides a Catalunya provinents d'altres indrets del món.

Amb aquest acte s'aconsegueix una doble finalitat: satisfer la voluntat del mestre i situar-lo  en l'estatus que es mereix i que sovint en vida se li va negar.

Lluís Carratalà rebent la Creu de Sant Jordi l'any 1989

Personal del Museu desembalant les caixes